Tiny house
Læs herunder om hvad vi tilbyder af kvalitet og gode tekniske løsninger i vores huse - eller scroll direkte ned til de 5 hustyper, hvor du kan finde konkret information om, hvad husene indeholder, og hvad der differentierer dem fra hinanden.
Bo småt men godt
I takt med at flere og flere mennesker udvikler en mere bevidst og etisk ansvarlig holdning til klimaet og måske samtidig ønsker at bryde med de kendte rammer, er der opstået en slags “fribygger-” bevægelse, der søger mod en enkel og klimavenlig livsstil. Ofte sker det i tættere kontakt med naturen, end hvad man finder inde i byen på stenbroen, da man gerne vil have mulighed for at kunne komme ud og få græs under fødderne og dyrke sine egne grøntsager, osv.. Man ønsker at være mindre afhængig af samfundets generelle infrastruktur/energiforsyning, så man kan fungere mere eller mindre uafhængigt (off grid). Hvis man skærer helt ind til benet og kun lever med de få ting, der er absolut nødvendige for at hverdagen kan fungere, så er det muligt at leve på ganske få kvadratmeter, når de er godt og fleksibelt indrettet.
Tiny house konceptet er derfor blevet et verdensomspændende fænomen, som flere og flere mennesker ser meningen i. Den minimalistiske livsstil, hvor man kun ejer få ting, kan være mentalt befriende, og samtidig giver den spartanske boform økonomisk frihed, fordi boligen bliver billigere at finansiere. Tiny house livsstilen er selvklart ikke for alle, men for de som kan trives på få kvadratmeter og som nyder at leve småt men godt, byder det på en unik og anderledes livsstil, hvor man samtidig gør noget godt for CO2 regnskabet og planeten som helhed.
Hvem flytter ind i et Tiny house?
Der findes mange forskellige brugere med hver deres tilgang og baggrund for at flytte i tiny house, så de lader sig vanskeligt kategorisere, og nye typer af bofællesskaber er under stadig udvikling. Der er overordnet dem, som bare har brug for et sted, hvor de kan slappe af i ro og fred i deres fritid. Og så er der dem, der ønsker at bruge det som helårsbolig. Et udsnit af brugere kan fx se sådan ud;
Det unge kærestepar, som endnu ikke har stiftet familie, og som har brug for en billig startbolig i et ellers dyrt boligmarked. Pensionisten der har droslet ned og ikke længere har brug for meget plads og derfor vurderer, at et traditionelt sommerhuset bliver for stort og uhensigtsmæssigt at sidde i alene. Den klimabevidste idealist, som ønsker at leve mere frit, kompromisløst og bæredygtigt, og som søger et nyt fællesskab i et alternativt tiny house fællesskab. Den etablerede familie der allerede har en bolig og en grund, men som ønsker et fritliggende fritidshus/anneks længere nede i haven til deres teenage børn og overnattende gæster. Campingpladsejeren og investoren som har fået en god idé og nu ønsker at tilbyde noget helt særligt til de kræsne gæster, der ikke stiller sig tilfredse med at bo i en almindelig campingvogn. Singlepersonen der ønsker sit eget hus, men som ikke har behov eller råd til et hus i traditionel forstand. Kunstneren der ønsker et atelier og galleri i inspirerende omgivelser.
Byggeproces
Ved bygherres bestilling sættes byggeprocessen i gang hos os, og da tager det ca. 2-3 måneder, før et hus er klar til levering. Huset leveres nøglefærdigt og fragtes til den pågældende grund på lastbil og hejses på plads med kran på et dertil dimensioneret punktfundament, der forinden er afsat på grunden (nedgravning af skruefundamenter tager kun ca. 1 dag). Mens man venter på at få leveret sit spritnye lækre tiny house, etableres der kloakering på grunden og der fremføres el, så huset nemt og hurtigt kan sluttes til, når det ankommer (tilslutning tager ca. 1 dag).
Der skal inden huset bygges og installeres, søges om godkendelse til at huset kan opføres som tiltænkt og fragtes til den aktuelle grund, se mere info vedr. myndighedsgodkendelse under fanen “proces”. Derudover skal der foreligge en jordbundsanalyse, der dokumenterer, at jordbundsforhold og fundamentering er i orden. Analysen skal bruges iht. at opnå en byggeskadeforsikring og skal indsendes til kommunen ifbm. ibrugtagningstilladelsen. Vi bistår gerne med hjælp til processen, så det bliver enklest muligt for bygherre, at få sit hus godkendt, finasieret og leveret.
Alle vore huse bygges som præfabrikerede moduler i en lagerhal og samles under kontrollerede klimatiske forhold, så fugtbalancen i træet er ideel under opførelsen. Det betyder, at man får en mere præcis og tæt bygning, og man undgår risikoen for at træ bliver vådt på byggepladsen, som i værste fald kan føre til skimmelsvamp. Husene trykprøves og testen dokumenteres, så vi er sikre på at overholde gældende regler i BR18 vedr. tæthedsplanet.
Opbygning
Husene er klimasikrede mod fugt, kraftige regnskyl, og stigende grundvand ved at have en momentstiv søjle/bjælkekonstruktion i limtræ, der kan placeres højt hævet over terræn på punktfundamenter (kræver dog godkendelse hos kommunen alt efter beliggenhed). Husenes korpus er bygget af CLT-elementer (massive, krydslimede træelementer) uden brug af plastik dampspærre og har derudover træfiberisolering, der sikrer en åndbar konstruktion. Vægopbygningen med indvendig brug af massivt træ giver en meget præcis, velisoleret og holdbar konstruktion med byggetolerancer på kun 2 mm, hvilket er 10 gange så præcist som et betonbyggeri(!) Det er fx også en fordel, når et hus skal flyttes og transporteres (evt. genplaceres) med kran og lastbil, at man har en solid konstruktion, der tåler flytteprocessen.
Massen af træ tilfører husene et godt og velbalanceret indeklima, der holder dem kølige om sommeren og varme om vinteren, fordi hastigheden for varme/kulde-vandringer i ydervæggene nedsættes med min. 50%, i forhold til et hus der er isoleret med mineraluld. Temperaturudsving udjævnes på den måde, så indeklimaet altid opleves behageligt. Pga. materialernes gode hygroskopiske egenskaber (et materiales evne til at optage og fordele fugt), vil fugtbalancen i indeklimaet også ligge stabilt på ca. 40-60%, hvilket er det sundhedsoptimale område. Husene har et meget lavt CO2-aftryk, da træet i sin levetid naturligt binder CO2 i sit materiale og samtidig er en fornybar ressource. CLT-elementerne vi bruger er Svanemærket, hvilket er en garanti for, at de bidrager positivt til et sundt indeklima uden evt. giftig afgasning, og træet stammer fra bæredygtigt og ansvarligt FSC-certificeret skovdrift.
Vi anbefaler beton- eller skruefundamenter som punktfundament til tiny house. Skruefundamenter har en levetid på ca. 70-100 år og efterlader et markant mindre CO2 aftryk end beton, fordi skruerne kan genbruges eller omsmeltes. Hvis man en dag ønsker at flytte huset, kan man tage fundamentpælene med sig. Skruefundamenter er dog dyrere i indkøb end beton.
Livscyklus og bæredygtighed
Ved at benytte CLT-elementer i ydervægge, gulv og tag (og ikke traditionelt træskelet) er vi hos Bertram design & arkitektur på forkant med udviklingen, da vores konstruktioner nemt kan skilles ad, recirkuleres, og bruges i nye bygninger. Vi håber selvfølgelig, at vores tiny house får lov at stå i mange år, men hvis man en dag ønsker en ny løsning, fordi ens behov og livssituation har ændret sig, men man samtidig ønsker at blive hvor man er, så eksisterer muligheden for, at huset (inkl. skruefundament) kan flyttes, så man undgår nedrivning. Hvis flytning ikke er en mulighed, bærer husene en værdi i sig selv, i sine materialer og demonterbare samlinger, fordi de kan genbruges og sælges som enkeltdele på et fremtidigt brugtmarked.
I stedet for et traditionelt CO2 drivende, lineært “vugge til grav” livsforløb, er vores huse designet til et fornybart, cyklisk “vugge til vugge” livsforløb, der kun afsætter et minimalt CO2 aftryk på planeten.
LCA og skærpet lovgivning
Fra 2023 blev det lovpligtigt, at alle nye bygninger skal have udført en LCA beregning (livscyklusvurdering), der dokumenterer deres samlede CO2 aftryk, og bygninger over 1000m2 skal overholde en række krav iht. CO2 udledningen. Dokumentationen skal bruges for at bygherre kan opnå en ibrugtagningstilladelse. Fra juli 2025 bliver der skærpede krav til CO2-ækvivalenter/m2/år for alt nybyggeri. I den forbindelse blev CO2-udledningen fra genbrugsmaterialer pr. 1. januar 2024 sat til 0 kg CO2-ækvivalenter i LCA. Indtil 31. december 2023 blev genbrugsmaterialers klimabelastning beregnet på samme niveau som nye materialer. At genbrugsmaterialer nu tæller for nul procent i LCA’ en skabes et naturligt og større incitament til at bruge genbrugsmaterialer.
Der arbejdes derfor nu intenst i en del af branchen på at udvikle et alsidigt brugtmarked for byggematerialer og et system, hvor det bliver nemmere at dokumentere, klassificere, kategorisere, finde, købe og sælge præcis det man skal bruge til sit byggeprojekt. Det er kun et spørgsmål om få år, før den mulighed bliver en realitet, da der allerede nu er stor efterspørgsel på gode brugte byggematerialer til brug i nye bygninger, hvor man har ambitioner om at nedbringe CO2 aftrykket for at kunne opfylde klimamålene og de skærpede krav i LCA.
Opvarmning og grøn energi
Vores tiny houses leveres som udgangspunkt med en luft til luft varmepumpe som opvarmningskilde, med mindre andet er påkrævet af den pågældende kommune, hvor huset skal stå (der kan i nogle områder være tilslutningspligt til fjernvarme!). Pga. boligens størrelse og gode isolerende egenskaber og deraf meget begrænsede energiforbrug, er varmepumpen den bedste og mest økonomiske løsning - billigere end fx fjernvarme. Som ventilation bruger vi et tysk system, der leverer genvinding, uden at der skal trækkes synlige rør på tværs af boligen. Systemet er meget lydsvagt og sikret mod træk og er forsynet med et filter, der fjerner pollen, fint støv og holder insekter væk, hvilket har en positiv indvirkning på den generelle trivsel og sundhed.
Vi anbefaler i forbindelse med brug af varmepumpe, at man installerer solceller på taget, hvis forbruget er over 2000 kwh/år - ellers er investeringen ikke rentabel. Hvis man alligevel ønsker det pga. fx ideologiske årsager, så har vi også forståelse for det. Solcellerne skal dimensioneres, så de dækker 50-70% af energiforbruget. For at opnå en god og jævn energifordeling fra solcellerne hen over døgnet, anbefaler vi, at man sammen med solcellerne installerer en batteribank, der tilsluttes en konverter. Med tanke på datasikkerhed og mht. etisk ansvarlige produktionsforhold i leverandørkæden, så bruger vi ikke kinesisk producerede solceller.
Vi tilbyder også muligheden for, at man installerer en brændeovn, hvis man vil sikre sig en uafhængig varmekilde hen over vinterperioden, hvor solcellerne pga. manglende sollys bidrager med mindre energi. Brændeovnen skaber hygge med sit gyldne lys i de mørke, kolde vinteraftener og vil altid kunne holde hytten (meget!) varm.
Vi tilbyder 5 tiny house typer
Anvendeligheden af tiny house og brugerne af konceptet er mangfoldige, så vores ambition er at ramme bredt i dette brogede marked ved at tilbyde flere forskellige typer, der kan tilgodese forskellige måder at bruge husene på. Type A, B og C er godkendt til helårsbrug og er udstyret med køkken og bad. Type D og E vil fint kunne bruges som fritidshus, anneks eller lign.. Typerne er designet til enkelt at kunne bygges sammen på forskellige måder, hvis pladsbehovet måtte ændre sig over tid, og husene kan derfor vokse i størrelse. Se fx “mini hus” under fanebladet projekter, hvor 2 typer er bygget sammen, så de danner en ny helhed. Alle modellerne leveres enten med fladt eller skråt tag, hvor den sidste løsning har loft til kip, hvilket giver plads til en hems over badeværelset med 2 ekstra sovepladser. Kontakt os venligst for at høre mere om alle mulighederne.
Hvis man ønsker at foretage ændringer i vores standard modeller, er dette også muligt. Da er man velkommen til at booke et online møde via kontaktformularen under menuen “Kontakt”, hvilket koster 300kr. (pengene refunderes, hvis det fører til en bestilling af et tiny house), og så tager vi en uforpligtende snak om mulighederne.
Hvis man er selvbygger og ønsker at færdiggøre klimaskærmen på egen hånd, så kan vi også tilbyde kun at levere råhuset i CLT, og dette selvfølgelig til en reduceret pris. Vi sikrer på den måde, at huset kan bestå den obligatoriske “blowerdoor test”, så man som selvbygger kan færdiggøre huset uden den bekymring. Hvis man ønsker at ændre i geometrien på vinduesåbningerne i vores standard modeller, vil det betyde et pristillæg, fordi der skal laves nye tegninger, statiske beregninger, osv.
Iht. bygningsreglementet må et tiny house pr. definition ikke være mere end 50m2 brutto. Vær derfor opmærksom på at områder med byggegrunde som specifikt er reguleret til tiny houses i kommunalplanen, typisk ikke må overstige et bebygget areal på ca. 50m2.
Få mere info om de forskellige tiny house varianter ved at klikke på billederne under.
Hustyper
-
Type A
Bruttoareal: 49,9 m2.
Vælg mellem fladt tag eller skråt tag med hems
Pris: (tag venligst kontakt)
-
Type B
Bruttoareal: 42,8 m2.
Vælg mellem fladt tag eller skråt tag med hems
Pris: (tag venligst kontakt)
-
Type C
Bruttoareal: 32,7 m2 bolig + 10,4 udestue
Vælg mellem fladt tag eller skråt tag med hems
Pris: (tag venligst kontakt)
-
Type D
Bruttoareal: 22,7 m2 spisekøkken + 20,1 udestue
Vælg mellem fladt tag eller skråt tag med hems
Pris: (tag venligst kontakt)
-
Type E
Bruttoareal: 22,7 m2
Vælg mellem fladt tag eller skråt tag med hems
Pris: (tag venligst kontakt)